Valea Nișcovului

Nișcovul este o apă curgătoare pe cale de dispariție care ia naștere din contopirea mai multor izvoare din Subcarpații de Curbură. Se varsă în râul Buzău în dreptul localității Vernești. Pe teritoriul județului Buzău parcurge ceva mai mult de 30 de km din totalul de 40, traversând mai multe sate de la poalele Dealului Mare. Cursul lui superior este cunoscut ca Putinei.

Nișcovul este o apă importantă în istoria și geografia locului. Se formează din mai multe pâraie de-a lungul laturii nordice a Dealului Mare, într-o frumoasă zonă împădurită de deal. Este o apă firavă pe timp de secetă, dar ucigătoare când plouă torențial. Când vine mare, spală zidurile cetății Bradu. În Nișcov se varsă câteva izvoare sărate anemice. În albia lui găsiți din abundență calcar cochilifer, frumos rotunjit de viituri. Diferența de nivel între izvoare și punctul de vărsare este de peste 300 m. Cu cinci, șase kilometri înainte de confluența cu Buzăul, apele Nișcovului dispar sub pământ. Apoi Nișcovul se metamorfozează în Călmățui, care izvorăște 15 km mai la sud. Basil Iorgulescu scria despre acest fenomen acum 140 de ani.

Valea Nișcovului

O șosea decentă (DJ100H) însoțește îndeaproape albia Nișcovului, traversând satele Valea Unghiului (PH), Glod (PH), Strezeni, Tisău, Pădurenii, Haleș, Leiculești, Izvoru, Valea Sălciilor, Grăjdana, Mierea, Cârlomănești, Nișcov și Vernești. Pe o porțiune de 15 km, Valea Nișcovului se suprapune cu Drumul Cramelor. Valea Nișcovului și împrejurimile abundă în atracții turistice foarte diversificate, având și ieșiri facile spre DN 10 (Buzău – Brașov), Sărata Monteoru, Mizil și, cu o mică poticneală, chiar spre Trans Cislău.