Vârful Istrița

Vârful Istrița (aflat la 13 km de noi în linie dreaptă), cel mai înalt de pe Dealu Mare (renumitul deal calcaros, plin de scoici și viță de vie), atinge 749 m altitudine. Fiind cel mai vizibil pe o rază de multe zeci de kilometri, a devenit gazda unui adevărat parc de antene și relee de (re)transmisie radio, TV și GSM.

Platoul din vârf îți oferă o panoramă uimitoare, răsplătindu-ți toate eforturile făcute pentru a ajunge aici. Ai la picioare tot Bărăganul. În zilele senine se pot vedea primele blocuri din Ploiești, orașul Urziceni sau chiar turnurile și construcțiile înalte din Capitală. Întorcând privirea spre nord poți admira, de la stânga la dreapta masivele muntoase ale Bucegilor, Ciucașului, Buzăului și Vrancei. În ultimii ani, muchea dealului Istrița a devenit una dintre preferatele parapantiștilor.

În apropierea vârfului găsim o mulțime de locuri speciale, cum ar fi Chilia lui Ambrosiecariere de calcar, o stână, meșterul Moacă, cetatea Gruiu Dării, locul descoperirii Cloștii cu pui de aur, iar puțin mai departe cramele La ButoaieNomibo și Pietroasa Vecheruine romane, o tabără de sculptură, grote preistoriceBiserica dintr-o piatrănecropola tracică și multe, multe altele, vârful Istrița fiind în acest caz cireașa de pe tort.

Asfalt 10+ km, apoi drum forestier dificil 8+ km, denivelare 550 m.