Fântâna rece

Pe dealul Ciolanu, nu departe de mănăstire și de tabăra de sculptură, a mai existat un muzeu în aer liber. A fost cunoscut sub mai multe denumiri: Muzeul Crucii, Muzeul Pietrei, sau Rezervația Fântâna Rece. Practic, cele mai frumoase și valoroase cruci de piatră din Buzău au fost rechiziționate de comuniști și cărate aici. Acum locul este pustiit, dar interesant de explorat.

Muzeul Pietrei cioplite a fost înființat prin anii ‘70 ai secolului trecut și a adăpostit peste 150 de lucrări de artă țărănească realizate din piatră, în marea lor majoritate cruci de câteva sute de ani, dar și ghizduri de fântână, teici și jgheaburi, uluce și alte obiecte masive vechi de uz gospodăresc. Toate acestea au fost aduse cu camioane și căruțe în locul numit Fântâna Rece, vreme de mai mulți ani, odată cu descoperirea lor în teren. Astfel a luat ființă Muzeul Pietrei, unic la acea oră în țară, într-un peisaj montan fermecător.

Rămas nesupravegheat, astăzi locul abea mai poate fi recunoscut, aproape toate exponatele (practic tot ce s-a putut deplasa) volatilizându-se rând pe rând, după Revoluție. După depistarea jafului, autoritățile au recuperat fragmentele abandonate. Resturile sunt depozitate în curtea casei memoriale V. Voiculescu din Pârscov. Alte 13 cruci vechi, se pare că recuperate tot de aici, au stat ferite în parcarea Mănăstirii Ciolanu, fiind mutate de curând într-o margine a Taberei Măgura. Pentru curioși, ruinele Muzeului Pietrei pot fi găsite pe DJ 203G (actualul Drum al Cramelor), la vreo doi km mai sus de Tabăra Măgura, pe marginea unei bălți, azi mai mult un pâlc de stuf. Explorarea locului poate fi o experiență arheologică interesantă, mai ales în sezonul rece. Am marcat punctul pe hartă.

Asfalt bun, 16.5 km.